torsdag 29. januar 2009

..se hvordan vi lar oss lure...

Men først..Vi står på med oppusingen i gangen, må bare kjøpe er smalere pensel i dag for å komme til de smale sprekkene. De bestilte skyvedørsgarderobene er det fortsatt noen uker til kommer...men dere skal få se hvordan det blir når det blir ferdig.

Her har jeg tatt meg den frihet å publisere Mattilsynets undersøkelse av sukker innholdet i enkelte matvarer. Via vektklubben i VG har Mattilsynet publisert en "oppsiktsvekkende"liste over såkalte sunne produkter. Dette har vi hørt om og nå kan vi se noen produkter og produsentens lureri. Nå -som før-skal jeg sjekke ennå flere varer med såkalt "sunne" eller "sukkerfrie" produkter....
Her er listen
Her er Mattilsynets dom på et utvalg "lettprodukter".
PS! Mattilsynets valgte i sitt tilsyn ut enkeltprodukter fra ulike virksomheter. Virksomhetene skal så bruke tilbakemeldingene fra Mattilsynet til å gjennomgå alle sine produkter med sukkerpåstander. Det utvalget VG presenterer i dag må derfor ikke leses som at disse produktene villeder mer enn andre. Oversikten er ment som en guide til hvordan du generelt kan unngå mulige sukkerfeller.

Tine Yoghurt Jordbær
Påstand: 20 % mindre sukker Innhold: 12,2 gram sukkerarter pr 100 gram. Hele begeret på 500 gram inneholder 61 gram sukkerarter hvorav 35 gram er vanlig sukker. Det er ikke 20 prosent mindre sukker i Tine Yoghurt enn i andre sammenlignbare yoghurter. Reduksjonen vil også være for liten til å kunne fremheves.Mattilsynets dom: Merkingen må forandres
Tine 40 / 60
Uten tilsatt sukker Innhold: 7,2 gram sukkerarter pr 100 gram Denne fruktdrikken inneholder sukkerarter fra fruktkonsentrat og agavejuice. Ifølge nytt regelverk skal produktet da merkes «med et naturlig innhold av sukker», når virksomheten velger å fremheve at de ikke har tilsatt sukker.Mattilsynets dom: Merkingen må forandres

TINE IsKaffe Dobbel Latte
Påstand: 50 prosent mindre tilsatt sukker. Innhold: 7.9 gram sukkerarter per 100 gram vare. Som for åtte andre av de testede produktene i Mattilsynets rapport har ikke Tine oppgitt hva som er sammenligningsgrunnlaget for reduksjonen av sukker på 50 prosent. Dette skal gå klart frem av emballasjen når det nye regelverket trer i kraft.Mattilsynets dom: Merkingen må forandres.
Bakers Naturlig Sunt boller
Påstand: 33 % mindre tilsatt sukker Inneholder: Sukker og honning. Bakers har byttet ut mye av sukkeret i bollene med honning. Dette vil ifølge Mattilsynet gi akkurat samme mengde kalorier som de vanlige bollene til Bakers inneholder.Mattilsynets dom: Dette er villedende. Bakers må forklare hva som er sunt med dette.

Nesquik sjokoladepulver
Påstand: 45% redusert sukker Innhold: Hovedingrediensene er sukker og maltodekstrin Noe av sukkeret er byttet ut med maltodekstrin, men fremdeles er sukker den største ingrediensen i produktet. Maltodekstrin inneholder like mange kalorier som vanlig sukker. Det «sunne» kakaopulveret inneholder derfor like mye energi som den originale Nesquiken.Mattilsynets dom: Merkingen anses som villedende og må forandres.

Solo Super Pasjon og Fanta Free
Påstand: Uten tilsatt sukker Innhold: Tilsatt ni prosent fruktjuice eller 1,1 gram sukkerarter per 100 ml. Inneholder også Acesulfam-K, aspartam. I Mattilsynets rapport er dette bare to av over tretti produkter som påstår at de ikke er tilsatt sukker, men som i realiteten er det. I Solo Super Pasjon er det fruktjuicen som øker energiinnholdet noe. I Fanta Free serien er det råsaften fra frukt som gjør det samme. Ifølge nytt regelverk skal disse produktene merkes «med et naturlig innhold av sukker», når det fremheves at de ikke har tilsatt sukker.Mattilsynets dom: Merkingen må endres når det nye regelverket trer i kraft.

Swiss Premium melkesjokolade med crisp
Påstand: Sukkerfri Inneholder: I tillegg til aspartam, acesulfam-K og sukkeralkoholet laktitol+ Produktet er tilsatt blant annet maltekstrakt. Dette er villedende i forhold til påstanden om ikke tilsatt sukker. Mattilsynet stiller også spørsmål om energiinnholdet som står skrevet på sjokoladen er riktig.Mattilsynets dom: Merkingen anses som villedende og må forandres.

ICA Appelsindrikk light
Påstand: Uten sukker. Inneholder: Cyklamat, aspartam og sakkariner. Er produktet uten sukker eller sukkerredusert skal det merkes med full næringsdeklarasjon så forbruker kan se hvor mye fett, sukker og lignende det inneholder. Mattilsynet lurer også på om det i det hele tatt er appelsin i appelsindrikken. Er det slik, er den ikke sukkerfri. Appelsinkonsentrat inneholder ifølge dem 8,54 gram sukkerarter per 100 gram vare. Hvis produktet kalles saft må det være appelsiner i appelsinsaften.Mattilsynets dom: Feilen må rettes opp ved neste emballasjetrykk.

Energitrigger (Berry Fusion)
Påstand: Intet sukker tilsatt. Inneholder: Sukkerarter fra frukt og bær. Energitriggere inneholder blant annet ananasjuice, ananasjuicekonsentrat og tranebær. Ved å merke produktet «no added sugar» villeder Brynhild gruppen forbrukeren mener Mattilsynet.Mattilsynets dom: Merkingen anses som villedende og må endres.

Nescafe Capuccino
Påstand: No sugar added / Vanlig sukker ikke tilsatt Inneholder: 33,8 gram sukkerarter per 100 gram Inneholder melkesukker og maltodekstrin. Nestle har allerede varslet at de vil ha ny emballasje på produktet i begynnelsen av 2009.Mattilsynets dom: Merkingen må forandres.

Oboy, no sugar added
Inneholder: Hovedingrediens er maltodekstrin. Som hos konkurrenten Nesquik er den sukkerfrie Oboyen tilsatt maltodekstrin. Det brukes mye som erstatning for sukker, men er et karbohydrat som gir kroppen like mye energi som sukker.Mattilsynets dom: Villedende merket. Vil fatte vedtak om å endre merkingen.

Eldorado Jordbær Lett
Påstand: Lett Inneholder: 27 gram tilsatt sukker per 100 gram vare, fruktose. Påstanden «lett» utløser i det nye regelverket krav om at den egenskapen som gjør at produktet er «lett» skal være påført i tilknytning til varebetegnelsen og mengde reduksjon av sukker skal være oppgitt.Mattilsynets dom: Feilen må rettes opp ved neste emballasjetrykk

Lett Vaniljeis
Påstand: Uten tilsatt sukker. Inneholder: 6,5 gram med sukkerarter per 100 gram Isen inneholder sukkerarter fra både mysepulver og skummetmelkpulver. I tillegg inneholder isen de kunstige søtningsstoffene laktitol og sukralose. Hvor mye energiinnholdet den lette isen total inneholder, stemmer heller ikke, ifølge Mattilsynet. De antar at det skyldes at de ikke har regnet med energiinnholdet i sukkaralkoholene som produktet er tilsatt.Mattilsynets dom: Merkingen anses som villedende og må forandres.

Sukkerfrie drops, sjokolader etc.
Påstand: Sukkerfri. Innhold: ofte sukkeralkoholer (typisk mallitol, mallitolsirup). Flere sukkerfrie godterier inneholder en rekke forskjellige sukkeralkoholer som sorbitol, xylitol og mannitol som både når det gjelder energiinnhold og økning av blodsukkeret er svært likt vanlig sukker. De gir imidlertid ikke hull i tennene.Mattilsynets dom: Produkter kan i dag merkes som sukkerfrie selv om de inneholder sukkeralkoholer som tilfører nesten like mye energi som vanlig sukker. Dagens regelverk ble laget da man fokuserte på sukker og tannhelse. I dag er man like opptatt av sukker som en del av fedmeproblematikken.

5 kommentarer:

Lyst på livet sa...

Det er det jeg sier.....jeg kjøper slavisk IKKE "sunne" og lette produkter jeg, men EKTE majones, H melk, KREMfløte..... Jo feitere jo bedre smak og i passe mngder tror jeg ikke vi tar så mye mere skade av det enn noe annet :-)

Fin dag til deg

Klme Torunn

Mia sa...

Huff, ja, som vi lar oss lure... men litt skummel også er det at produsentene kan dure i vei med sitt "lureri"...

Så heldig du er som skal til Nice... det er et herlig sted og jeg lengter tilbake, har vært der to ganger nå. Så veldig kjent har jeg nok ikke rukket å bli på mine turer, men antikmarkedet i gamlebyen, hver mandag, er virkelig verdt å få med seg. Masse fint og ikke til så avskrekkende priser (synes jeg). Resten av uken er det frukt- grønnsak- og blomstermarked på samme sted (verdt besøket, det også). Når skal du reise...?

Gamlå sa...

Heisann

Tusen takk for at du legger dette ut i bloggen din. Den informasjon trenger vi.

Selv kjøper jeg ikke lettproduker. De smaker ikke godt rett og slett!!

Skremmende hvordan de lurer folk!!

Gleder meg til å se gangen din ferdig med de nye skapene om noen uker!!

klem fra Gamlå

¨fruTicosus¨ sa...

Hei. Ikke så lurt med lettprodukter, tror jeg.
Bloggen din har fått en utmerkelse på bloggen min. God tur til Nice. Ha det fint!
Hilsen ¨fruTicosus¨

Annika sa...

Jag köper aldrig lättprodukter, men det för att jag tror inte att de är naturliga. Man får se till att äta lagom av det andra istället. Ha det gott. Annika.